Tokrat sem se odločila izpostaviti, kaj je tisto, zaradi česar me je Bangkok osvojil.

Preden sem za nekaj časa zapustila Bangkok in se odpravila proti jugu poležavat in se sprehajat po rajskih plažah, sem se odločila, da napišem še nekaj o najljubših dogodivščinah, predelih in hrani v Bangkoku. Po pravici povedano, sem najprej mislila opisati samo tri, vendar nisem bila sposobna narediti selekcije, zato jih imam sedaj pet.

1. Bang Krachao ali “pljuča Bangkoka” 

Kolesarjenje po zeleni oazi Bang Krachao je definitivno ena boljših dogodivščin. Gre za predel, ki ga z večine strani obdaja reka Chao Phraya in kjer skoraj ne boste opazili avtomobilov. Na izlet sem odšla skupaj s skupino couchsurferjev (CS Monthly Cycling at Bangkrachao) in mislim, da je to naredilo izlet še toliko bolj zabaven, čeprav verjamem, da je tudi samostojno raziskovanje zanimiva izkušnja. Kolesarjenje po ozkih poteh in neizmerni tišini, ki jo je povečini zmotilo le ptičje čivkanje, se je res prileglo po nekajdnevnem bivanju v betonski džungli.

2. Hrana na vsakem koraku

Mislim, da pod točko ne rabim veliko pisati. Kamorkoli se uzrem so stojnice, kjer ti sveže olupijo sadje, pripravijo sadne sokove, pečene rezance (pai thai), raznolike ražnjiče, meso in ribo … Ne preseneča, da je CNN, Bangkok že dvakrat razglasil za destinacijo z najboljšo ulično hrano. Če sem se prvi teden še upirala prehranjevanju na ulici in bila previdna, da ne bi dobila driske ali kakšnih drugih prebavnih motenj, sem po tem, ko so zavore popustile, začela resnično uživati v vseh teh dobrotah in sedaj je edini strah, da bom domov prišla s 50 kg več.

Mimogrede, kot zanimivost naj zapišem, da so lokalne oblasti leta 2017 sicer napovedale, da bodo do konca leta pregnale ulične prodajalce hrane, da bi s tem izboljšali čistočo ulic in naredili prostor za pešče, vendar jim na srečo, to še ni uspelo.

3. Adhere 13th blues bar

Vedno sem bila ljubiteljica bluesa, letošnjo zimo pa sem začela hoditi tudi na plesni tečaj bluesa. Po pravici povedano sem mislila, da bo blues manj obremenjeval mojo nogo kot Lindy hop, pa sem se kar vštela in kdaj je bilo res težko zdržati celo uro plesa. Ampak pustimo sedaj to. Adhere 13th blues bar je res majhen bar, na robu popularne party ulice Khaosan Road. Kot številni bari v Bangkoku tudi ta skoraj vsak večer nudi glasbo v živo. In to izvajajo res odlični glasbeniki, ki so tako postali odgovorni, za moj najboljši večer v Bangkoku. V lokalu so bili sicer večinoma turisti, med katerimi je bila polovica (nas, starejših) milenijcev, polovico pa bi lahko okarakterizirala za stare rockerje. Torej Adhere 13th blues bar priporočam vsem ljubiteljem dobre svirke.

4. Karaoke v barakarskem naselju

Vrhunec mojega bivanja v Bangkoku je definitivno obisk naselja Klong toey in nepričakovano povabilo na zasebno družinsko proslavo, kjer sem končala z mikrofonom v rokah. Zombie od The Cranbariesov je tako postala nekakšna pesem tega potovanja, ki pa se je šele začelo. Več o mojem nastopu in o samem naselju lahko preberete v starejšem prispevku: Kaj imajo skupnega barakarsko naselje, menihi in karaoke?

5. Sprehod ob reki Chao Phraya ali vožnja s taksi ladjico in obisk templja Zlata gora

Obisk templja Golden mountain zares priporočam. Še posebej lepo je ob sončnem zahodu, ko je tam tudi največ obiskovalcev, čeprav, še vedno ne tako veliko, kot na nekaterih drugih turističnih točkah. Slednje me je presenetilo, ker je tempelj res drugačen in z njega se razlega čudovit pogled. Do njega sem se odpravila s taksi ladjico, ki stane samo 9 THB, saj gre za del javnega prevoza. Za turistično ladjico bi odštela mnogo več, okoli 200 THB.

Na poti nazaj sem se odločila za sprehod ob reki. 40 minut trajajoči sprehod po ozki potki me je vodil mimo številnih grafitov, trgovinic in restavracij oziroma stojnic s hrano, skromnih prebivališč, številnih cvetličnih lončkih in čudovitih nasmehov. Vsekakor priporočam ob katerem koli delu dneva, če želite od blizu videti, kako živijo številni prebivalci Bangkoka.